VETERİNER PATOLOJİ DERNEĞİ (VPD) ULUSAL/ULUSLARARASI KATILIMLI/ ULUSLARARASI VETERİNER PATOLOJİ KONGRESİ ÖDÜL YÖNERGESİ
Kongreye kabul edilen her sözlü ve poster sunu, ödül başvuru koşullarına uygunsa, ödüle adaydır.
VPD ULUSAL/ULUSLARARASI KATILIMLI/ ULUSLARARASI VETERİNER PATOLOJİ KONGRESİ SÖZLÜ/POSTER SUNU ÖDÜLLERİ BAŞVURU KOŞULLARI;
AMAÇ VE KAPSAM:
Madde 1. Adaylar, yurtiçinde/yurtdışında yapılmış onkoloji veya hastalıklar ile klinik bilimlerine ilişkin patoloji alanında çalışmalarla başvurabilirler.
Madde 2. Adaylar birden çok çalışma ile başvurabilir, ancak birden fazla ödül alamaz. Çalışmanın tamamlanmasından itibaren 2 yıldan eski olmaması, ulusal/uluslararası ödüllere başvurmamış ve daha önce ödül almamış olması şartı aranır. Olgu sunumları ancak bilime katkı sağlayacakları düşünülürse ödül için değerlendirilecektir.
Madde 3. Veteriner hekimler veya akademisyenler başvuruda bulunabilirler. Adayların kişisel iletişim ve sözlü sunum yeteneğini artırmaya yönelik etkinlikleri kapsar.
POSTER SUNU HAZIRLAMA KURALLARI:
Madde 4. Makalelerin poster sunumu için yazımında aşağıda ayrıntıları verilen açıklamalara göre hazırlanmalıdır.
a. Poster büyüklüğü 70×100 cm’lik pafta üzerine yerleştirilmiş ve kolaylıkla okunabilecek büyüklükte olmalıdır.
b. Posterin sağ, sol, alt ve üst kenarlarında yeterince boşluk bırakılmalıdır.
c. Yazı karakteri “Arial, Calibri veya Times New Roman” olmalıdır.
d. Metin bölümlerinin alt ve üstünde birer satır boşluk bırakılmalıdır. Paragraf boşluğu olmamalı, bunun yerine paragraflar arasında bir satır boşluk bulunmalıdır. Metin sağa ve sola eşit blok (justified) şeklinde olmalıdır.
e. Çalışma başlığı en fazla 10 kelime olmalı ve çalışma içeriğini tam olarak yansıtmalıdır. Başlık büyük harflerle, metin alanı ilk satırına ortalanarak, metin yazımındaki yazı karakteri kullanılarak koyu (bold) yazılmalıdır. Başlıktan sonra araştırmacıların adı-soyadı yazılmalı, bunun altındaki satırda ise çalıştıkları kurum açıkça belirtilmelidir.
f. Ulusal kongrelerde poster dili Türkçe, Uluslararası Katılımlı kongrelerde poster dili Türkçe ve/veya İngilizce, Uluslararası kongrelerde ise poster dili İngilizce olmalıdır.
g. Ulusal/Uluslararası Katılımlı kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan poster bildiriye ilişkin olan makalenin Türkçe ve İngilizce özetlerinin her biri 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde olmalıdır. Bu özetlerin kapsamında çalışmanın anahtar sözcükleri, amacı, materyal-metodu, bulguları ve sonuçları yeterince bulunmalıdır. Özetlere resim, tablo veya grafikeklenmemelidir. Yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu yoktur.
Uluslararası kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan poster bildiriye ilişkin olan makalenin ise sadece İngilizce özetinin gönderilmesi gerekmektedir.
h. Ulusal kongrede hazırlanan poster sunularında Türkçe özetin bulunmasına gerek yoktur.
Uluslararası katılımlı kongrede hazırlanan poster sunusu Türkçe yazılmış ise İngilizce özet eklenmeli, eğer poster sunusu İngilizce yazılmış ise Türkçe özet eklenmelidir. Ancak yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu bulunmamaktadır.
Uluslararası kongrede hazırlanan poster sunularında ise İngilizce özet eklenmesi gerekmemektedir.
ı. Özet bulunduğu taktirde anahtar sözcükler, özet metninden sonra bir satır aralığı boşluk bırakıldıktan sonra, 6 kelimeden fazla olmamak üzere ve harf sırasına göre sıralanmalıdır.
i. Poster sunularının arka fonu için açık bir renk tercih edilmelidir.
j. Poster sunu içerisinde görsel algılamayı arttırabilecek ilavelere (fotoğraf, tablo, grafik, renkli karton basımı v.b.) yeterince yer verilmelidir. Poster sunusunda kullanılan fotoğraf, grafik vb görsellerin yüksek çözünürlükte olması ve baskı kalitesinin yüksek olması beklenmektedir.
k. Herhangi bir proje veya başka bir araştırma desteği alan çalışmalar poster metninin en alt bölümünde belirtilmelidir.
l. Poster sunularında kaynaklar belirtilmek zorunda değildir.
SÖZLÜ SUNU HAZIRLAMA KRİTERLERİ:
Madde 5. Makalelerin sözlü sunu bildirileri aşağıda ayrıntıları verilen açıklamalara göre hazırlanmalıdır.
a. Ulusal/Uluslararası Katılımlı kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan sözlü bildiriye ilişkin olan makalenin Türkçe ve İngilizce özetlerinin her biri 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde olmalıdır. Bu özetlerin kapsamında çalışmanın anahtar sözcükleri, amacı, materyal-metodu, bulguları ve sonuçları yeterince bulunmalıdır. Özetlere resim, tablo veya grafikeklenmemelidir. Yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu yoktur.
Uluslararası kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan sözlü bildiriye ilişkin olan makalenin ise sadece İngilizce özetinin gönderilmesi gerekmektedir.
b. Ulusal kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında Türkçe dili kullanılmalıdır.
Uluslararası katılımlı kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında Türkçe ve İngilizce olarak tek yansıda iki sütun olacak şekilde yapılmalıdır. Ancak yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu bulunmamaktadır.
Uluslararası kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında ise İngilizce dili kullanılmalıdır.
c. Kongre düzenleme kurulunun sunu için belirlediği süreye dikkat edilmeli, aşmamaya özen gösterilmelidir.
d. Sözlü sunu yansılarında arka fon için açık bir renk, yazı fontlar içinse koyu renk olmasına dikkat edilmelidir.
e. Sözlü sunu içerisinde görsel algılamayı arttırabilecek ilavelere (fotoğraf, tablo, grafik vb.) yeterince yer verilmelidir. Sözlü sunu yansılarında kullanılan fotoğraf, grafik vb. görsellerin yüksek çözünürlükte olması beklenmektedir.
f. Sunumlarda görselliğin ön planda olması olumlu olarak değerlendirilir.
g. Sunumu yapan araştırmacının dinleyici üzerinde etkili olması, konuya hakim olması ve dinleyici kitlesi zerinde olumlu etki yaratması beklenmektedir.
ÖDÜL DEĞERLENDİRME KURULLARI – UYGULAMALARI VE SONUÇLANDIRILMASI:
Madde 6. En iyi sözlü/poster seçiminde uygulanacak yöntemi kongre düzenleme kurulu belirler. Kongre düzenleme kurulu en iyi sözlü/poster seçimi için, hazırlanan sözlü/poster sunuları arasından üçer (3’er) aday seçer. Aday seçiminde yönergede bulunan esaslar göz önünde bulundurulur.
Madde 7. Kongre düzenleme kurulu tarafından önerilen 3’er aday arasından en iyi sözlü/poster sunu seçimi, VPD Yönetim Kurulu tarafından yapılarak belirlenir.
Madde 8. Ödül, çalışmayı gerçekleştiren ekip adına bir kişiye takdim edilir. Bu kişi tercihen çalışmayı sunan kişidir. Ödül, bu ismin bulunmadığı durumda ekipten diğer bir isime sunulur.
Madde 9. İkincilik, üçüncülük ya da mansiyon gibi derecelendirmeler yapılmaz.
Madde 10. Ödül kazanan bildiriler (sözlü/poster), kongre kapanışında VPD Başkanı tarafından ilan edilir. Plaketler kongre kapanış yemeğinde verilir. Ödül ve belgeler ise sonradan düzenlenerek kazananlara iletilir.
Madde 11. Ödül miktarları, her kongre için VPD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. VPD Yönetim Kurulu “ödüle değer bir çalışma” bulmayabilir. Bu durumda o yıl ödül verilmez.
YÜRÜRLÜLÜK:
Madde 12. Bu yönerge Veteriner Patoloji Derneği Yönetim Kurulu’nca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
YÜRÜTME:
Madde 13. Bu yönerge hükümlerini Veteriner Patoloji Derneği Yönetim Kurulu adına Veteriner Patoloji Derneği Başkanı yürütür.